Trådlös M-Bus

Kommunikation av mätdata

Trådlös M-Bus är radioversionen av M-Bus standarden. Det vill säga att datakodningen görs på samma sätt som för M-Bus, men data överförs i stället via radio på det olicensierade frekvensbandet (868 MHz i Europa). Trådlös M-Bus används av både energibolag och fastighetsägare.

Beskrivning

Väl anpassad för mätdata, men ej möjligt med effektstyrning

Trådlös M-Bus är en vanlig, beprövad teknologi och även om bandbredden är låg är den väl anpassad för att skicka frekventa meddelanden med sensor- eller mätardata. Dock går M-Bus protokollen inte att skicka i samma omfattning som med trådad M-Bus och därmed kan man till exempel inte köra effektstyrning.

Ger möjlighet till batteridrivna mätare

I motsats till trådbunden M-Bus kan även batteridrivna mätare användas även om den aktiva mottagningstiden per dag måste begränsas för att nå rimlig batterilivslängd.

Risk för höga kostnader för att bygga och driva eget radionät

Fördelen är att man slipper att dra kablage men nackdelen är att det behövs resurser för att bygga ett eget radionät vilket ofta är mindre kostnadseffektivt än att till exempel använda teleoperatörernas existerande nät. Som med all radioteknik som använder de olicensierade frekvensbanden kan den även drabbas av störningar från andra radioenheter och signalen kan försvagas av fysiska föremål mellan sändare och mottagare. Det kan medföra ökade kostnader för infrastruktur.

  • Modul för trådlös M-bus, 868 MHz, enligt EN13757-4 och OMS
  • Monteras på modulplats 2
  • Intern eller extern antenn
  • T1 mode
  • Öppna protokoll, valfri kryptering
  • Valbart sändningsintervall (minst var 12:e sekund för nätmatad mätare)

Vanliga frågor

Kan man använda Trådlös M-Bus för effektstyrning?

Nej, tyvärr, det fungerar inte utan då behövs en annan kommunikationsteknologi användas.

Kan sändningsintervallet väljas?

Ja, det går bra att välja sändningsintervall med Trådlös M-Bus. Det behöver vara minst var 12:e sekund för nätmatade mätare.

Vilken modulplats monteras trådlös M-Bus på?

Trådlös M-Bus monteras på modulplats 2.

Värme och vatten är viktiga samhällsbärande funktioner och vi vill bidra till effektiv och hållbar försörjning

Vi erbjuder våra kunder smarta och öppna lösningar som leder till effektivare energi- och vattendistribution och minskade kostnader. Våra mätare är exakta över tid, enkla att arbeta med och erbjuder smarta larm för tex läckage. Som kund kan du själv bestämma vilken typ av kommunikationsteknologi och systemlösning du vill använda. Vi förbättrar kontinuerligt vårt CO2 avtryck och strävar efter att erbjuda produkter som är 100% återanvändningsbara eller återvinningsbara.

 

Vi har tillsammans med våra partners lång erfarenhet av mätteknik och datainsamling och vi finns här för att hjälpa till med frågor eller eventuella problem som kan uppstå.

 

Vi vill vara en trygg, enkel och kompetent partner – välkommen!