LoRaWan

Kommunikation av mätdata

LoRaWan används främst för att kommunicera mätdata mellan mätare och Energibolagets system, HES. LoRaWAN är en trådlös kommunikationsteknik baserad på öppna standarder och är speciellt designad för att klara lång livslängd, batteridrift och lång räckvidd. Det kan ses som en liknande men förbättrad radiolösning jämfört med trådlös M-Bus men med andra krav på infrastrukturen samt högre krav på att stödja molntjänster.

Beskrivning

Eget nätverk krävs men ger såväl hög räckvidd som god penetration

För att använda LoRa WAN behöver man bygga ett eget radionätverk och därmed hålla egen infrastruktur. Det gör det möjligt att själv definiera servicenivån. Det kan även finnas tjänsteleverantörer som tillhandahåller LoRa nätverk i vissa områden. Att bygga ett eget nätverk är förhållandevis billigt, när ett eget LoRa-nätverk väl finns så är kommunikationskostnaden per mätare låg. Såväl räckvidd som penetrationen, dvs hur väl signalerna går igenom föremål, är mycket god.

Låg bandbredd och begränsad dubbelriktad kommunikation

Bandbredden har begränsad kapacitet vilket medför att inte lika mycket data kan skickas jämfört med tex NB-IoT. Man ska även vara medveten om att tidsstämpling av mätdata inte stödjs i lika hög grad som med NB-IoT. Även om LoRaWan har dubbelriktad kommunikation som kan klara uppgraderingar av firmware så stödjer det inte dubbelriktad kommunikation av mer komplex eller större mängder data. Därför betraktas den ofta som enkelriktad.

Vanliga frågor

Kan mätaren komma med kommunikationsmodulen färdiginstallerad?

Ja, det är det vanligaste för att slippa monteringsarbete samt manuell hantering av ELS-listor. Det underlättar även vid garantiärenden.

På vilken kommunikationsplats installeras LoRa i UH50 eller UC50?

LoRAWAN modulen placeras på modulplats X i UH50 och UC50.

Kan LoRaWAN och NB-IoT användas samtidigt i UH50 eller UC50?

Nej, båda modulerna skall monteras på modulplats X. Därför går de ej att användas tillsammans.

Har LoRa dubbelriktad kommunikation?

Även om LoRaWan har dubbelriktad kommunikation som kan klara uppgraderingar av firmware så stödjer det inte dubbelriktad kommunikation av mer komplex eller större mängder data. Därför betraktas den ofta som enkelriktad.

Dubbelriktad kommunikation möjliggör:

  • ändring av inställningar på distans (tex byta APN).
  • FOTA, firmware over the air, dvs fjärrledes uppdatering av mjukvara.
  •  att anropa mätaren för att få in historiska mätdata (ca 20 veckors timvärden).

 

Värme och vatten är viktiga samhällsbärande funktioner och vi vill bidra till effektiv och hållbar försörjning

Vi erbjuder våra kunder smarta och öppna lösningar som leder till effektivare energi- och vattendistribution och minskade kostnader. Våra mätare är exakta över tid, enkla att arbeta med och erbjuder smarta larm för tex läckage. Som kund kan du själv bestämma vilken typ av kommunikationsteknologi och systemlösning du vill använda. Vi förbättrar kontinuerligt vårt CO2 avtryck och strävar efter att erbjuda produkter som är 100% återanvändningsbara eller återvinningsbara.

 

Vi har tillsammans med våra partners lång erfarenhet av mätteknik och datainsamling och vi finns här för att hjälpa till med frågor eller eventuella problem som kan uppstå.

 

Vi vill vara en trygg, enkel och kompetent partner – välkommen!