Vad är fjärrvärme?
Fjärrvärmen är ett uppvärmningssystem där flera bostäder och fastigheter värms upp i ett slutet system, fjärrvärmenätet! Det är ett miljövänligt och resurseffektivt alternativ och den vanligaste uppvärmningsformen för flerbostadshus i Sverige.
Luftkvaliteten förbättrades på 1960-talet när man byggde ut och började nyttja centrala förbränningsanläggningar i stället för att enskilda fastigheter eldade i egna pannor. I början främst för att det fanns risk att det inom några år skulle bli brist på el och värme i städerna. En bra sidoeffekt var att utsläppen av föroreningar minskade i takt med allt färre skorstenar och dessutom klarade förbränningsanläggningarna att rena utsläppen bättre.
Fjärrvärmen använder sig av förnybara och fossilfria bränslen och tar även vara på resurser som annars skulle gå förlorade som till exempel flis från skogsindustrin, överblivna sopor och överskottsvärme från lokala industrier eller datahallar. Det gör vår fjärrvärme till en viktig del i ett hållbart kretslopp. Enligt Naturvårdsverket är fjärrvärmebranschen den största förklaringen till att Sverige lyckats nå klimatmålen enligt Kyoto-avtalet.
Så går det till:
I det slutna uppvärmningssystemet hettas vatten upp i en förbränningsanläggning, värmeverk, för att sen distribuera ut det varma vattnet via välisolerade rör under marken. Det varma vattnet värmeväxlas sedan i en central som inte är mycket större än ett badrumsskåp i exempelvis villor. Värmen överförs sedan till husens element och varmvatten i kranarna. Vattnet transporteras sedan tillbaka via rören och kan i vissa fall ”passa på” att värma upp trottoarer och fotbollsplaner så att de blir isfria. Sedan värms vattnet upp igen och skickas ut återigen.