Tillämpa det digitala skiftet i mätvärlden!
NB-IoT har stor potential för fjärravläsning av mätare utan att värme- eller vattenverk behöver sätta upp en egen kommunikationsinfrastruktur eller använda ytterligare gateways.
Digitalt förbättrade smarta mätare med inbyggd NB-IoT-anslutning kan använda den världsomspännande snabbväxande NB-IoT-infrastrukturen hos telekommunikationsföretag för att överföra sina data oavsett om det gäller förbrukningsdata, stagnation eller temperaturlarm, eller upptäckt av läckage och bedrägerier. I Sverige ligger våra kunder nu på över 99% i insamlingsprestanda och förhindrar en mängd överföringsfel från mätaren till läsaren.
Eftersom kommunikationsstandarden är dubbelriktad, tillåter den också parametrering, dataförfrågningar, återsändning av saknad data, radering av data och firmwareuppdateringar direkt.
För att säkerställa högsta datasäkerhet tillämpas 3GPP-säkerhetsstandarder på NB-IoT. De är baserade på säkerhetsnivåerna som definieras för LTE-teknik och stödjer konfidentialitet, tillgänglighet och integritet. All användardata kan krypteras för överföring via kommunikationskanalen. Och avsändare och mottagare är autentiserade.
Landis+Gyr har efter TLS framgångsrika försäljning till Sveriges värmeverk valt att inkorporera NB-IoT i sin ordinarie produktflora och räknar med att en global övergång från manuell avläsning kommer att spara miljontals kilometer och ton CO2-utsläpp per år.
För vattenverk och kommuner skulle det vara klokt att inte vänta för länge med att hålla jämna steg med de tidiga användare som redan använder den digitala transformationen för att öka noggrannheten i sina mätningar och optimera sin verksamhetsstrategi och hantering av distributionsnätverken.
Det finns en stor potential som väntar på att bli upplåst för att förbättra tillgångsförvaltningen, vattenbesparing, tryckoptimering och kundrelationer.
Smart IoT-mätteknik möjliggör, till exempel, automatiska mätaravläsningar och ökar användarspecifik och områdesövergripande transparens. Detta gör det möjligt att upprätta vattenbalanser för enstaka sektioner i stället för hela försörjningsområden, vilket förenklar läcksökning genom benchmarking av vattenförlust. Dessutom kan smart mätdata också användas för att upptäcka proaktiv optimeringspotential, t.ex. gällande trycket inom nätverket samt ge kunder online insyn i deras vattenförbrukning. Smart eller hur?